Info

Obsah blogu "Genealogie Hradil" k 26. 05. 2019 najdete zde klikni na text pod:

Jak vyhledávat pomocí obsahu, platí pro všechny záložky
Na anonymní dotazy nebude reagováno, budou posílány do spamu.
Nepomáhám s přečtením starých textů, na FB je dost skupin, kde si lidé pomáhají se čtením.

sobota 26. září 2020

Původ příjmení Varmuža

Setkali jste se s tímto příjmením, které se vyskytuje zejména na jihovýchodní Moravě (Slovácku)?
Rozšíření:

Varmuža

Kaše se připravovala z mouky, která byla vyrobena z hrubě nadrceného obilí vařeného ve vodě, v lepším případě v mléce. Téměř každodenním pokrmem středověku byla kaše prosná (jáhlová), ale hojně se vařila také kaše pšeničná či ovesná. Jemnější žito se používalo převážně na pečivo.



Varmuža na sladko i na slano

Že je varmuža, či varmuže, kaše, možná víte. Recept na toto prastaré jídlo je ale velmi proměnlivý kraj od kraje. Zatímco někdo ji nezná jinak než jako sladkou kaši, druhý by čekal slanou kaši se slaninou a krupicí. My pro vás máme návod na oba druhy.
Celý článek najdete na stránkách Českého rozhlasu Brno >>>


Setkáme se s tímto příjmení například při nákupu některých potravin vyráběných v Hodoníně firmou Varmuža.

Žádné komentáře:

Okomentovat