Setkali jste se s tímto příjmením, které se vyskytuje zejména na jihovýchodní Moravě (Slovácku)?
Rozšíření:
Varmuža
Kaše se připravovala z mouky, která byla vyrobena z hrubě nadrceného obilí vařeného ve vodě, v lepším případě v mléce. Téměř každodenním pokrmem středověku byla kaše prosná (jáhlová), ale hojně se vařila také kaše pšeničná či ovesná. Jemnější žito se používalo převážně na pečivo.
Varmuža na sladko i na slano
Že je varmuža, či varmuže, kaše, možná víte. Recept na toto prastaré jídlo je ale velmi proměnlivý kraj od kraje. Zatímco někdo ji nezná jinak než jako sladkou kaši, druhý by čekal slanou kaši se slaninou a krupicí. My pro vás máme návod na oba druhy.
Celý článek najdete na stránkách Českého rozhlasu Brno >>>
Setkáme se s tímto příjmení například při nákupu některých potravin vyráběných v Hodoníně firmou Varmuža.
Žádné komentáře:
Okomentovat